Статичен или динамичен сайт

Статичен или динамичен сайт? Кой е подходящ за моя бизнес?

Най-общо, уеб сайтовете се делят на два вида според начина им на изграждане и функционалностите, с които разполагат – статични или динамични сайтове. В този материал ще ви запознаем в подробности с разликите между двата вида, като ще ви покажем и как лесно да преминете от динамичен към статичен сайт.

Кои сайтове са статични?

Отличителна характеристика при статичните сайтове е липсата на система за управление на съдържанието (CMS), което означава, че процесът по изграждане и развитие на сайта се случва само посредством промяна в неговия код. Най-често статични са личните уеб сайтове, както и малките презентационни и информационни страници, които не се нуждаят от ежедневно обновяване на съдържанието. Такива сайтове са изградени основно чрез езика HTML, чрез който се указва структурата на сайта и страниците в него – меню, текстови полета, изображения и др. За по-добър изглед на съдържанието на помощ идва и CSS езикът, който се използва за визуалното представяне и стилизиране на информацията. На следващ етап уеб сайтът може да се сдобие и с интерактивност посредством JavaScript технологията.

Предимства на статичните сайтове:

- Освен, че са сравнително лесни за създаване и използване, статичните сайтове имат и някои ключови предимства, от които много по-лесно да се възползвате в сравнение с динамичните сайтове.
- Бързина на уеб сайта – опростената функционалност и структура на статичните сайтове води и до много по-добра скорост на зареждане спрямо динамичните сайтове.
- Добра SEO оптимизация – при правилно изграждане и структуриране на статичен сайт всяка от страниците му би била лесна за индексиране от търсещите машини.
- Добро ниво на сигурност и защита от злонамерени атаки - При този вид сайтове, липсва PHP или база данни, което означав, че страницата става много по-малко уязвима към хакерски атаки.
- По-малък файлов архив и липса на база данни – това позволява лесна и бърза миграция на съдържанието, улеснено възстановяване (backup) на данни, както и възможност за съхранение на локално архивно копие на сайта.
- Развихрено въображение – на практика, няма ограничения пред това да създадете сайт с дизайн по ваша представа и вкус.
- 100% сигурност.
- Ние имаме грижата за всичко, така няма опасност вие да сгрешите нещо. Просто казвате какво искате и ние правим всичко вместо вас - вие не е нужно да се учите как да въвеждате съдържание нито да се занимавате с това. И всичко това го правим безплатно за вас.

Недостатъци на статичните сайтове:

- Нямате админ панел но това не е случайно, както казахме горе ние ще се грижим за сайта ви 24/7 и то БЕЗПЛАТНО за вас като наш клиент! Освен това някои клиенти изтъкват това като предимство (ние също) защото така никой хакер не може да пробие администрация на сайт и сигурността е 100% а и скоростта на сайта е над 10 пъти по-добра. Също толкова е и по-лек а и не се налага да се обучавате и мъчите да го администрирате сами така че май това е към предимствата наистина но все пак ще го оставим в "Недостатъци".

Кои сайтове са динамични?

При динамичните сайтове съдържанието се намира в бази данни, които динамично „сервират“ информацията при зареждане на всяка уеб страница от браузъра на потребителя. Вече се досещате, че основната разлика за собственика на сайта е наличието на система за управление на съдържанието (cms), която дава възможност за самостоятелно управление на сайта и създаване на съдържанието. Естествено трябва да споменем, че не винаги липсата на CMS означава, че сайта е статичен (пример за това може да бъде Laravel). Тук ще си позволим и едно уточнение относно системите за управление на съдържанието. Съществуват няколко популярни CMS-и, но най-използваната сред тях е WordPress. Любопитен факт е, че близо половината от всички уеб сайтове в Интернет и 2/3 от динамичните използват именно нея. Важно е също да отбележим че тя е блог система но може да се преправя на всичко, само че всичко това си има цена и тя не е никак малка - високи разходи за хостинг защото е тежка, бавно зареждане което пречи на SEO оптимизацията ви и се налага да плащате за реклама, висок риск за сигурността ѝ - все пак е една от най-желаните от хакерите а може би е и най-желаната.

Предимства на динамичните сайтове:

Динамичните сайтове разполагат и с някои незаменими ползи спрямо статичните:

- Лесно управление и гъвкавост – вече споменахме, че създаването, редактирането, оптимизацията и управлението на цялото съдържание може да се случи през системата за управление на съдържанието дори от човек без опит в уеб разработването.
- Разнообразие от допълнителни функционалности – уеб сайтовете вече разполагат с редица сложни функционалности, които правят потребителското изживяване все по-стойностно, приятно и полезно.

Недостатъци на динамичните сайтове:

- Тук става въпрос за един сериозен недостатък и той е свързан с начина на работа на всеки динамичен сайт - бавно зареждане на сайта – то е резултат от процеса, включваш потребителската заяка, „извикването“ на съдържанието от базата данни до динамичното му визуализиране и изпращане до браузъра на потребителя. Това води до редица спънки и недобро оптимизиране за Google.
- Високи разходи за хостинг защото са тежки
- Бавно зареждане което пречи на SEO оптимизацията ви и се налага да плащате за реклама
- Висок риск за сигурността му заради базата данни и админ панела.
- Налага се да се оправяте сами - да, имате админ панел но ако сгрешите нещо многократно се е налагало да се връща бекъп на системата до предходен ден защото е невъможно да се намери проблема който сами сте създали.

изработка на уебсайт

изработка на магазин

изработка на онлайн магазин

изработка на сайт цени
изработка на уеб сайт