Колко струва един сайт

Колко струва един сайт

От какво зависи цената за изработка на сайт?

- Типът сайт;
- Платформата;
- Фирмата;
- Опитът;
- Стратегията;
- Качеството;
- Екипът;

Повече за платформата и как нейният избор рефлектира върху цената за изработка на сайт

В общи линии имате 2 варианта за изготвяне на сайт – open-source решение и custom разработка:

1. Вариант с Open-Source решение

За илюстративен пример на open-source решение (решение с отворен код) ще ползвам WordPress. Обяснявам съвсем накратко защо избрах него – то е най-популярната платформа за направа на сайтове в цял свят. Според статистическите данни 34% от сайтовете в световен мащаб ползват WordPress. Позовавайки се на различни източници това се равнява на над 75 млн. уеб сайта. И така, да речем, че Вашият уеб сайт е подходящ за платформата WordPress. С това предположение покривам фактите, че не се нуждае от специфични функционалности, индивидуално програмиране или феноменален дизайн. Следователно, преминавате към разработката въз основа на WordPress и започвате да събирате и сравнявате оферти. Ще останете изненадани от получаването на различни ценови предложения, въпреки, че сте се спрели на конкретна платформа – WordPress, която е безплатна за инсталация.

1.2. Защо се случва това?

Точно тук идва миксът от специфични фактори, за които писах в началото – фирма, опит, стратегия, качество, екип. Ако попаднете на фирма или фрийленсър, които нямат опит, стратегията им е да създадат максимално бързо портфолио, нормално е да получите ниска цена. По всяка вероятност ще видите оферти от по няколкостотин лева (200 лв.; 300 лв.; 500 лв.). Това до определена степен обяснява предложенията и рекламите, които виждате в Google за евтини сайтове.

2.2. Базов WordPress сайт

Ако проектът го позволява, подкарването на един WordPress с безплатна тема (темплейт) е лесна задача, съответно цената е ниска. При такова стечение на обстоятелствата сами разбирате, че не се преследва качество, гонят се кратък срок за изработка и влагането на минимални усилия. Тестовете също са доста малко, защото по подразбиране се очаква, че платформата ще работи. Част от хората може да са доволни от резултата, за други да е незадоволителен. Но ако клиентът търси най-евтиното решение, това е пътят за него. Ако нямате особени претенции и сайтът е простичък за направа, тогава няколкостотин лева ще Ви свършат работа. Подобен тип уеб проекти са сайтовете тип визитки, в които се казва коя е фирмата, какво предлага и има координати за контакт.

Вариант с Custom решение (НИЕ НЕ ПОЛЗВАМЕ ГОТОВИ CMS КАТО WORDPRESS ТАКА ЧЕ ТОВА НАДОЛУ Е НАШАТА ДЕЙНОСТ)

Това е любимата ми част – custom решения. Както гласеше една реклама “Игри за напреднали!”. При custom изработка на сайт всичко е на следващото ниво. Възможностите за персонализираност, адаптации към съществуващите процеси на бизнеса, автоматизирането, адекватното брандиране, диференциране от конкурентите, обслужването на нуждите на целевите аудитории, е коренно различно в сравнение с един WordPress сайт или такъв под наем. За да може да се стигне до адекватен краен резултат с custom изработка на сайт, се преминава през повече стъпки. Това е сред причините за повишената цена на този тип решения.

Планиране на custom уеб сайт

Най-елементарният пример е първоначалното планиране на сайта. Чрез него се дефинират всички изисквания на клиента, целеви аудитории, модули, административен панел, цели на фирмата и прочие. Често в практиката едно планиране за изработка на сайт отнема поне месец. И тук се появява първата разлика в крайните цени. Щом дадена фирма или фрийленсър отделят цял месец за планирането и дискутирането на сайт, очевидно финалната цена ще е висока. Само планирането на един сайт може да струва 500 лв. за по-елементарните и да надвиши 1000 лв. спрямо сложността. Има случаи, в които дадено първоначално планиране на сайт може да струва 3000 лв., дори да достигне 10000 лв. Като последните два примера касаят корпоративни клиенти, където планирането отнема между 3 и 6 месеца. Това са казуси, в които има куп неща за проверка, външни софтуери, с които трябва да се правят интеграции и други подобни. До тук уточнихме, че първият разход по направата на custom сайт е неговото планиране. Същото варира в широк диапазон, като цената зависи от мащабите на проекта, както и от фирмата, която ще планира сайта.

Custom дизайн за уеб сайт

Следващият компонент, който се отразява в цената за изработка на custom сайт е дизайнът. Ценово нещата варират в зависимост от мащабите на проекта и дизайнера. Ако проектът е малък и по него работи фрийленсър – цената ще е по-ниска. Но при наличие на огромен сайт, по който ще работи дизайн агенция – цената ще се покачи значително. За по-малките сайтове може да намерите дизайн за 1000 лв., но трудно ще получите мечтаното от Вас. Добрите уеб дизайнери са високоплатени, ценят труда си и съответно искат повече пари. Моят съвет е да мислите в посока, че един уеб дизайн започва с цена от 3000 лв. нагоре. Особено, ако искате различни варианти, между които да избирате, претенциозен клиент сте, детайлите са важни за Вас.

Custom програмиране

За повечето клиенти това е най-скучната част и рядко се интересуват от детайлите. Но щом сте стигнали до тук, явно искате да знаете повече. При програмирането на един сайт масово се използват следните технологии:

- HTML
- CSS
- JavaScript
- PHP

Умишлено ги посочвам, за да имате предвид, че екипът, който създава Вашия custom сайт трябва да ги познава. Обективно погледнато един човек – разработчик може да е наясно с всички тях и да построи сайта сам, но често това са двама. Единият работи по т.нар. front-end, а другият по back-end частта на сайта. Custom програмирането е трудоемко и по подобие на кадърните дизайнери, добрите програмисти искат добро заплащане. Оттам се появява и високата цена за писане на custom код. На темата с цена за изработка на сайт – по всяка вероятност ще намерите човек, който да напише custom код за прост сайт за около 1000-1500 лв. Особено, ако вече е работил по подобен на Вашия сайт и има част от модулите като заготовки. Но това е един прекалено оптимистичен вариант, на който не бива да разчитате. Съветът ми е да предвидите, че за custom писане на уеб сайт ще се нуждаете от минимум 3000 лв. Цените могат само да нарастват в зависимост от сложността на проекта и екипът, който ще работи по програмирането. Спокойно могат да надвишат 5000 лв., дори 10000 лв. Сложните сайтове с множество функционалности и логически връзки са тежки за програмиране, техните цени може да скочат над 30000 лв. *** Вземете предвид, че посочените индикативни цени не включват нито планирането, нито дизайнът на сайта, те са ориентировъчни за да добиете представа.

изработка на уебсайт

изработка на магазин

изработка на онлайн магазин

изработка на сайт цени
изработка на уеб сайт