Какво е домейн име и как да избера подходящото

Какво е домейн име и как да избера подходящото?

Всяка уебстраница притежава IP адрес, който е поредица от цифри. За улеснение на потребителите са измислени домейн имената, които са лесен и удобен заместител на този адрес. Домейн името е вашият онлайн адрес, на който да намерят уебсайта на бизнеса ви. Чрез него потребителите могат да ви намерят при търсене в интернет търсачките като Google, Yahoo, Bing.

Колкото и да се опитвате да избягате от еднотиповото, не забравяйте да се придържате към сферата на вашата дейност и да запазите уникалността на бранда си. Ако предлагате определена стока или услуга е добра тактика да насочите домейн името си към тях. По този начин лесно ще привличате потенциални потребители, тъй като името на сайта асоциативно създава образ в съзнанието им за предлагания продукт или услуга.

Насочването на домейн името към вашия бранд или компания също е прекрасно решение, защото така бързо ще привличете запознатите вече реални и потенциални клиенти.

Има и трети вариант, който е създаването на отличително име, което не е насочено към продукта, услугата или към сферата на дейността ви, но допринася за изграждането на уникален бранд. Едни от най-разпознаваемите компании в света, в това число Google, Amazon и Facebook, използват именно този подход.

Ключовите думи са ценен инструмент в дигиталния маркетинг, защото помагат на сайтовете да се класират на по-челни места при търсене в Google, Yahoo или Bing. Въвеждането на ключови думи във вашето домейн име ще ви бъде много полезно и ще ви помага при заемането на по-висока позиция при показването на резултати в търсачката. Събирането на голям брой ключови думи и поставянето им на сайта ще ви допринесе допълнително да постигнете целите си. Няма определено ограничение за броя думи, които можете да използвате на сайта си. Придържайте се да не прекалявате с тях. Търсете баланса, за да ви харесат търсещите машини. Препоръчително е в домейн името да се съдържат по 2 ключови думи, свързани с вашия бизнес.

Домейнът от първо ниво е разширението в края на домейн името. Днес в света съществуват над 1500 домейн разширения всяко, от които има определено значение и се използва за различен тип сайтове. Разширението, което изберете за вашия уебсайт, играе важна роля за това да се откроявате от конкуренцията.

През последните години се появиха стотици нови домейни от първо ниво, .com все още е най-популярното разширение и това увеличава вероятността вече да е направена регистрация с него. Съществуват изключително разновидни варианти, които може да използвате. Ако сте решили да насочите сайта си към определена държава, можете да използвате местни разширения като: .ca (Канада), .us (САЩ), .bg (България), .ro (Румъния), .tr (Турция) и др. Добра тактика е да регистрирате домейн име, чието разширение отразява сферата на вашия бизнес. При тези тематични домейни вашите потенциални клиенти лесно ще се ориентират с каква насоченост е сайтът. Така ще увеличите вероятността клиент, който търси дадена услуга, да намери вас. Вариантите са многобройни, а въображението ви играе ключова роля за създаване на интересно и оригинално разширение. Ако сте се решили да ориентирате сайта си към изкуството, добър вариант за разширение е .art.

Можете да се замислите да обвържете смислово разширението с името на вашия сайт и по този начин да получите иновативно звучене на български език като например: obui.me (.me е домейнът на Черна гора). Ако искате сайтът ви да бъде откриван по-лесно, бихте могли да регистрирате домейн име с няколко разширения – например: mydomain.com, mydomain.net, mydomain.store. Този вариант ще подобри индексацията на сайта ви в Google и ще намали вероятността някой от конкурентите ви да закупи останалите домейн разширения и да отмъкне част от трафика ви.

А ако не можете да се справите сами или нещо ви притеснява не се колебайте да ни пишете и ние ще ви помогнем в избора на правилното домейн име.

изработка на уебсайт

изработка на магазин

изработка на онлайн магазин

изработка на сайт цени
изработка на уеб сайт