5-те най-популярни програмни езика в уеб разработката

5-те най-популярни програмни езика в уеб разработката

Ако сте решили да се насочите към разработката на уеб приложения, може би се чудите с кой от всичките програмни езици да започнете.
За да навлезете в програмирането, първо трябва да добиете основните познания и умения като например алгоритмично мислене, за което в началото не е толкова важно с кой точно език за програмиране ще започнете.
Някои от подходящите програмни езици, с които можете да започнете и ще Ви е по-лесно, са JavaScript, Python, C#, а защо не и с PHP, ако искате специално да разработвате уеб сайтове.
Към тези програмни езици се добавя и Java, който обаче ще Ви е по-труден като за начало. Тези пет програмни езика фигурират във всяка една класация за популярност и използваемост.
Ако има един програмен език, за който категорично може да се каже, че е най-популярен и най-използван, това е JavaScript. Той е основен компонент във Front-end разработката на уеб приложения. За девета поредна година е на първо място в класацията за най-използван програмен език в StackOverflow (най-известният портал за разработчици).
Как точно се подреждат останалите програмни езици обаче е по-трудно за категорично определение. Причината за това е, че популярността на езика зависи от контекста. Някои езици са много популярни и подходящи за определени типове приложения, например Python за машинно обучение и анализи на данни, Java за Back-end сървърни разработки, PHP за уеб разработката, C# за Windows програми и мобилни игри. От друга страна, има разлика между това кои езици са най-харесвани от разработчиците и кои са най-търсени от компаниите. Когато има съвпадение, както е например с Python – едновременно е много харесван от разработчиците и търсен от компаниите, тогава този език се изкачва в челните позиции на всички класации.
В зависимост от това на какви данни се базира класацията, можем да видим програмните езици на различни позиции. Има различни класации за популярността на програмните езици:

PYPL – честота на търсене на помощни материали (туториали) за даден език в Google;
- TIOBE – брой на резултатите по името на езика в търсачките (Google, Bing, Yahoo! и други);
- Octoverse – данни от GitHub (най-използваната платформа от разработчиците за контрол на версиите);
- StackOverflow, StackShare, Developer Nation – данни от портали и организации за разработчици;
- Statista – услуги и платформи за статистически изследвания;

JavaScript е един от основните компоненти на уеб заедно с HTML и CSS. Използва се в разработката на уебсайтове, уеб приложения, игри и мобилни приложения.
През 1995 г. Netscape (компанията, създадена от разработчиците на първия уеб браузър с графичен интерфейс – Mosaic) решава да разшири възможностите на новия си уеб браузър Netscape Navigator, като добави към него поддръжка на скриптов език. След първоначални опити за вграждане на програмните езици Java и Scheme, се стига до това Брендън Айк да създаде изцяло нов интерпретируем език за програмиране, който той нарича LiveScript. При пускането на новата версия на браузъра през декември 1995 г., езикът е преименуван на JavaScript. Както се разбира по-късно, изборът на Netscape за името е повлиян от известността на Java по това време и възможността новият скриптов език да привлече по този начин повече внимание.
JavaScript не бива да се бърка с Java, това са две изцяло отделни технологии. Java е програмен език, чиито програми се компилират, преди да се изпълнят, докато JavaScript е скриптов език, който се изпълнява от интерпретатор (JavaScript engine). Такъв интерпретатор има в уеб браузърите и в сървърната платформа Node.js.
До преди появата на JavaScript уебсайтовете са били статични страници, съдържащи само текст и изображения. С добавянето на JavaScript страниците се раздвижват чрез използването на различни функционалности като:

- Промяна на външния вид на обектите – преоразмеряване, движение, показване, скриване;
- Валидиране на данни, въведени в полетата на формите;
- Зареждане на ново съдържание, без нуждата да се презарежда страницата (Ajax);
- Проследяване на поведението на посетителите (за анализи, персонализация) и други.
- JavaScript е най-използваният език за програмиране от разработчиците. За огромната популярност помага и това, че той вече може да се използва и в Back-end разработката – чрез Node.js. Вижте още: Какво е Node.js? | Blog

Три най-отличителни характеристики на JavaScript според разработчиците:

- Може да се използва във Front-end и Back-end разработката;
- JavaScript е навсякъде;
- Има много и страхотни рамки за разработка (frameworks).
- Други: бърз, лек, гъвкав, в днешно време няма устройство, което да не го поддържа.
- Съществува цяла JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти, компоненти и други ресурси, които се използват в етапите на целия процес на разработката.

Python е език за програмиране с общо предназначение, позволяващ на разработчиците да използват различни програмни стилове (функционален, обектно ориентиран и други). Използва се в Back-end разработката на приложения, за анализ на данни, машинно обучение и други. Python се счита за най-подходящият програмен език за начинаещи, поради това, че е достъпен за научаване, ясен за четене и лесен за писане.
Python е един от най-добрите езици за използване, когато става въпрос за работа с научни и математически данни за анализ.
Създаден е от Гуидо ван Росум през 1990 г. Нуждата да се създаде този език идва от невъзможността да се подобрява програмният език ABC, което Росум счита за най-големия проблем. Друга допълнителна причина е това, че Росум вижда нуждата от по-добър начин за системна администрация на операционната система Amoeba. Така той разработва нов скриптов език, който да е с общо предназначение (тоест да не е специфично свързан със спомената операционна система) и в който реализира много подобрения и решения, невъзможни при програмния език ABC.

PHP е бърз и гъвкав програмен език, на който се създават динамични уебсайтове – от блогове до онлайн магазини. Най-известната и използвана CMS платформа WordPress е написана на PHP.
PHP е създаден от Размус Лердорф с идеята да се използва за поддържането на личния му сайт. През 1995 г. е пусната първата версия. В началото името на езика е означавало Personal Home Page, но след време се променя на PHP: Hypertext Preprocessor. PHP може да се вгражда в HTML (основния език за създаване на уеб страници).
За разлика от останалите програмни езици PHP е специализиран език за уеб разработка и създаването на уебсайтове. Над 70% от сайтовете в уеб са създадени с него.

C# (произнася се: си шарп) е програмен език с общо предназначение, създаден от Microsoft през 2000 г. В началото името му е било C-Like Object Oriented Language (cool), но по-късно е променено на C#, за да се предотвратят потенциални проблеми със запазената марка. Разработен е като част от софтуерната платформа .NET за създаване на приложения за Windows. C# е известен като езикът, на който се създават програми за Windows платформата, но в днешно време се използва за разработката на VR (virtual reality) игри, десктоп, мобилни и уеб приложения.
Създаването на програми на C# се извършва в среда за разработка (Microsoft Visual Studio). Написаният код се компилира и се създава изпълним файл. С Visual Studio може да се създават всякакви програми – десктоп, мобилни и уеб приложения/уебсайтове.
За създаването на уебсайтове се използва софтуерната рамка ASP.NET. От сървърна страна ASP.NET работи с уеб сървъра IIS (Internet Information Server), за да доставя съдържание в отговор на клиентските заявки.
Поне 8% от сайтовете в уеб са създадени на ASP.NET.

ASP.NET (само за Windows) има алтернатива – ASP.NET Core. Това е платформа с отворен код за разработка на модерни уеб приложения, която се поддържа на различни платформи – можете да разработвате уеб приложенията на устройство с Windows, Linux, macOS. Друго предимство на тази платформа е, че можете да хоствате приложенията на различни платформи (Windows, Linux) с уеб сървъри като IIS, Nginx, Apache и други. Например можете да инсталирате ASP.NET Core на сървър с CentOS 7 и уеб сървър Apache. На този сървър можете да разположите сайт, който сте разработили с ASP.NET Core във Visual Studio.
Java е програмен език най-често асоцииран с разработката на клиент-сървър приложения, използвани от големи компании. Програмите, написани на Java, могат да работят на всяка платформа (Windows, Linux, Android), която поддържа Java. Освен в бизнес приложения, Java се използва и в Android мобилната операционна система.
Java е разработен от Джеймс Гослинг в Sum Microsystems (придобита по-късно от Oracle). Програмният език е пуснат през 1995 г. като основен компонент в Java платформата. Първоначално името на езика е Oak (от англ. дъб), заради дървото, което растяло до офиса на Гослинг. Като краен вариант езикът получава името Java – нарицателно за различни видове кафе от индонезийския о. Ява. От там и логото на езика изобразява чаша горещо кафе.
Три най-отличителни характеристики на Java според разработчиците:

- Страхотни библиотеки;
- Широко използван;
- Отличен инструментариум;
- И още: голямо количество документация, големи общности от разработчици и други.

Java се използва в Back-end частта на популярни приложения и уебсайтове: IBM, Uber, Airbnb, Google, Pinterest, Netflix, Instagram, Slack и други.

изработка на уебсайт

изработка на магазин

изработка на онлайн магазин

изработка на сайт цени
изработка на уеб сайт